Kaffemarinerad fläskfilé med palsternacksmos

4 person(er) - Ingredienser

600 g fläskfilé, färsk och välputsad
2 msk snabbkaffepulver
1 dl japansk soja
2 msk smör, till stekning
0,5 dl purjolök, finstrimlad
0,5 l kantareller, färska/frysta, små, rensade

Sås
2 dl rödvin, mustigt
1 msk kaffe- och sojamarinad
1 msk kalvfond, koncentrerad
1 dl vatten
3 krm rosmarin, smulad
1 msk honung
2 tsk maizena, majsstärkelse
50 g smör

Palsternacksmos Det här behövs till 4 pers
300 g palsternacka
400 g potatis, mjölig sort
25 g smör
1 dl mjölk, het
1 dl cheddarost, finriven
2-3 krm salt
1 krm svartpeppar, grovmald

Tillagning
Köttet blir kraftigt mörkt om det marineras ett par timmar. Används kinesisk soja blir köttet ännu mörkare än med japansk soja.

1. Skär köttet i 3-4 cm tjocka bitar. Lägg dem på snittytan och platta till dem lite med handflatan.
2. Blanda kaffepulver och soja i en skål. Lägg ner köttet och blanda väl. Låt stå 30 min eller mer. Vänd köttet ett par gånger under tiden.
3. Stek köttet på båda sidor, ca 4 min i 1 msk smör på ej alltför het värme eftersom köttet lätt blir mörkt. Ta upp och håll det varmt.  Diska ur pannan.
4. Fräs lök och svamp i 1 msk smör tills vätskan kokat in.
5. Blanda vin, marinad, fond, vatten och rosmarin. Häll det över svampen och sjud någon minut.
6. Rör i honungen och majsstärkelse utrörd i lite vatten och koka upp på nytt. Tillsätt smöret i klickar. Lägg i köttet och låt det bli varmt.


PLASTERNACKSMOS
Potatis och palsternacka är fin kombination och cheddar ger den lilla xtra kryddan åt moset. Lägg upp det som på bilden med en matsked som doppats i olja eller lägg det i en toppig klick.

Gör så här:
1. Skala palsternacka och potatis. Skär dem i bitar så förkortas koktiden. Koka bitarna helt mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.
2. Mosa bitarna med elvisp eller genom en potatispress.
3. Rör ner smör, mjölk. och ost. Salta och peppra och håll moset varmt.
 

No comments: