Indian Daal

Gryta
1 st  gul lök(ar)
0,5 st  purjolök(ar)
1 msk  ingefära, färsk
1 msk  garam masala
0,5 tsk  gurkmeja
1 tsk  chilipulver
1 tsk  kanel

3 msk  rapsolja
1 msk  smör
2 msk  tomatpuré
3 tsk  honung
200 gram  röda linser
6 dl  vatten
2 msk  grönsaksbuljong, eller tärningar
2 st  tomater
0,5 kruka(or)  koriander
0,5 st  salladskål
300 gram  morötter
olja och balsamvinäger

Tillbehör
4 port  ris

Tillagning

1. Koka ris enligt anvisning på paketet.

2. Daal: Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skölj och strimla purjolöken.
3. Blanda samman garam masala, spiskummin, gurkmeja, chilipulver och kanel i en liten skål.
4. Värm en stor kastrull eller gryta med rapsoljan och smöret. Fräs lök- och ingefärshacket tillsammans med kryddorna i 1 min under omrörning. Tillsätt tomatpuré och honung och fräs runt under omrörning ca 20 sek.
5. Tillsätt linser, vatten och buljong. Skölj och skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt till grytan. Rör om och låt grytan småkoka i ca 15 min. Rör om då och då. Smaka av med lite salt.

6. Sallad: Strimla kinakålen och skala och riv morötterna. Blanda med lite olja och vinäger och strö över lite flingsalt.

7. Grovhacka koriandern och strö över den klara grytan. Servera med sallad, ris och ev mango chutney.


Näringsvärde:

534 KCAL
16 gram protein
17 gram fett
70 gram kolhydrater


Recept: Mari Bergman
Foto: Linnea Swärd

http://www.tasteline.com/Recept/Indisk_daal_med_kal-_och_morotssallad