Blomkålssoppa med jordärtskockor och röda linser

Blomkålssoppa med jordärtskockor och röda linser
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
1 rejält blomkålshuvud
1 rejäl purjolök
3–5 jordärtskockor
2 vitlöksklyftor
rapsolja att fräsa i
10 dl vatten (eventuellt lite mer)
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl röda linser (torkade, sköljda)
3/4 dl grädde
salt och peppar
1 paket bacon (140 g)
En krämig soppa med smak av jordärtskocka. Linserna mättar och ger näring, utan att göra väsen av sig. Toppa med baconströssel – alternativt kokta ägghalvor eller stekta halloumikuber.

1. Skölj och skär blomkål i bitar och purjon i strimlor. Skala och skär jordärtskockor i bitar. Hacka vitlöken. Fräs ett par minuter i rapsolja i en stor kastrull.
2. Tillsätt det mesta av vattnet, buljongtärningen och linserna och koka under lock i 20 minuter. Mixa soppan slät, enklast med stavmixer. Tillsätt grädde och mer vatten till önskad konsistens.
3. Smaka av med salt och peppar.
4. Hacka baconen, stek till ett strössel i torr panna och servera som topping.
Barnanpassa! Vissa barn gillar inte soppa. Kanske finns det rester av pasta eller potatis i kylen att servera tillsammans med toppingen och ha soppan som sås eller tittmat till? Eller servera soppan lite kul i en äggkopp med liten sked och ge matiga pannkakor som efterrätt.

No comments: