Bolognese på svarta linser


Portioner: 4–6
Tid: 40 minuter
spagetti (gärna fullkorn) för 4–6 pers
1 morot
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
rapsolja att fräsa i
1 1/2 dl svarta belugalinser (finns i välsorterade mataffärer)
500 g krossade tomater
2 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk socker
1 msk balsamvinäger (kan uteslutas)
lite spiskummin, om du gillar det
salt och peppar
basilika eller oregano (färsk eller torkad)
parmesan till servering

Det här låter kanske präktigt, men prova – det blir godare än du kan ana! Vill du göra en helvegetarisk rätt byter du crème fraiche mot havre- eller sojaalternativ.

1. Skala och riv moroten grovt. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Fräs allt i olja en kastrull och tillsätt linser, krossad tomat, crème fraiche, vatten, buljongtärning, socker, balsamvinäger och eventuellt spiskummin.
3. Låt puttra med lock på glänt ca 25 minuter eller tills du tycker linserna har fått bra konsistens. Mixa såsen med stavmixer, eller låt koka lite längre för en mosigare konsistens. Späd med mer vatten för lösare sås. Koka pastan under tiden såsen kokar klart.
4. Smaka av såsen med salt, peppar och basilika/oregano och servera med pasta och parmesanost.


Receptet är hämtat ur Sara Ask och Lisa Bjärbos bok ”Mera Vego – mat för hela familjen” (Ordfront förlag).

No comments: