Havrefrallor

Havrefrallor
Portioner: ca 15 st
Tid: 20 min + 40 min jäsning + 15 min i ugn
25 g jäst (25 g)
1/2 dl rapsolja
1 dl mjölk
4 dl vatten
5 dl havregryn
1 1/2 tsk salt
1 tsk socker eller honung
7-8 dl vetemjöl + lite till utbakningen
1. Smula jästen i en bunke. Värm olja, vatten och mjölk till 37 grader (fingervarmt) och slå över jästen. Rör om så att den löser sig.
2. Tillsätt havregryn, salt, socker och vetemjöl och arbeta ihop till en ganska smidig, men gärna lite lös deg. Låt jäsa ca 40 minuter.

3. Stjälp upp på mjölat bakbord, klappa lite på degen med mjölad hand och skär sedan ut portionsbröd med degskrapa, osthyvel el dyl. Sätt på ugnen på 225 grader. Låt bröden jäsa på plåt medan ugnen blir varm.
4. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills bröden fått fin färg.

No comments: