Helstekt kyckling med currysås och bulgur

Helstekt kyckling med currysås och bulgur
Portioner: 4
Tid: 1 timme
1 hel kyckling, ca 1 kg (tinad)
bulgur, gärna fullkorn för 4 pers
2 msk oliv- eller rapsolja
1 tsk oregano
1 tsk basilika
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
2 tsk kinesisk soja
Currysås:
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk currypulver
2 msk vetemjöl
4 dl kycklingbuljong, alt sky
3 msk grädde
peppar och lite salt
Till servering:
ca 400 g grönsaker, t ex kokta haricots verts, brysselkål och blomkål.
Ett enkelt och gott sätt att tillaga annat än filéer. Fyll gärna kycklingen med bitar av äpple, aprikoser, lök, morötter och persilja eller annat gott som finns hemma.

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skölj kycklingen och torka den. Lägg den i en ugnsfast form. Blanda olja, örtkryddor, peppar och salt och gnid in kycklingen med det.
3. Stek i nedre delen av ugnen, ca 1 timme. Ös gärna ett par gånger sista halvtimmen. Koka under tiden bulgur enligt anvisning på paketet.
4. Skär ett litet snitt i de tjockare delarna för att se om köttet är genomstekt. Kycklingen är klar när köttsaften inte har några rosa inslag.
5. Ta upp kycklingen och ta gärna vara på skyn genom att späda med lite vatten i formen.
6. Fräs olja och curry på svag värme i en kastrull. Tillsätt mjölet, rör runt, och tillsätt även buljong. Låt koka några minuter tills såsen tjocknar. Smaka av med grädde, peppar och lite salt.
7. Gör i ordning grönsakerna och servera.

No comments: