Höstgryta på högrev


Portioner: 4
Tid: 1 ½ tim
800 g högrev
1 msk rapsolja + 1 msk smör
3 msk kalvfond
1 dl rött vin
5 + 2 dl vatten
2 rejäla morötter
2 palsternackor
en bit rotselleri (150 g)
1 stor lök
2 tsk timjan
2 tsk basilika
20 g mörk choklad
salt och peppar
persilja, färsk eller fryst
potatis för 4 pers
Högreven är smakrik, men behöver sjuda en bra stund för att bli mör. Här får den sällskap av höstens goda rotfrukter. Om det blir över är grytan en perfekt lunchlåda till måndagen.

1. Putsa köttet från senor och skär det i bitar, ca 3x3 cm. Bryn bitarna, några i taget, i en gryta i olja och smör. Häll på kalvfond, vin och 5 dl vatten. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda 45 minuter.
2. Skala morot, palsternacka, rotselleri och lök och skär i bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med timjan och basilika och låt koka 30 minuter, eller tills köttet känns mört. Koka under tiden potatis.
3. Smaka av grytan med salt, peppar, persilja och ev mer kalvfond och låt en bit mörk choklad smälta ner. Servera med potatis.

No comments: