Laxsoppa med saffran och aioli


Portioner: 4
Tid: 30 minuter
1 lök
2 vitlöksklyftor
2 palsternackor
2 morötter
5-6 potatisar
rapsolja
500 g krossad tomat
1 dl vitt matlagningsvin
1 dl grädde
3–4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 g saffran + en nypa socker
500 g lax (gärna MSC-märkt)
500 g räkor (oskalad vikt)
torkad oregano efter smak (smula i handen för mer smak!)
peppar och lite salt
Till servering:
aioli
ev färsk oregano att garnera med
ett gott fullkornsbröd
En värmande matig soppa, som kanske snarare är en gryta. Perfekt att förbereda.

1. Hacka lök och vitlök fint. Skala rotfrukter och potatis och skär i små tärningar. Fräs allt i olja i en stor gryta någon minut.
2. Tillsätt krossad tomat, vin, grädde, 3 dl vatten och buljong. Låt koka 20–30 minuter, till dess rotsakerna är mjuka. Stöt saffran tillsammans med lite socker och tillsätt. Tillsätt ev mer vatten.


3. Skär fisken i tärningar och skala räkorna. Tillsätt först fisken och låt sjuda några minuter, tills den är genomkokt, alltså inte geléig i mitten. Tillsätt räkorna och rör om så att de blir genomvarma. Smaka av med oregano, peppar och lite salt. Toppa eventuellt med färsk oregano och servera med aioli och ett gott bröd.

No comments: