Pad thai med krispig tofu

Pad thai med krispig tofu
Portioner: 4
Tid: 30 minuter
300 g tofu
4 msk japansk soja
saften av 1–2 limefrukter (ca 2–3 msk)
2 msk socker
2 dl jordnötter
3 morötter
ca 7 salladslökar
3 vitlöksklyftor
rapsolja till stekning
150 g färska böngroddar
200 g breda risnudlar
3 ägg
3/4 dl maizena (alt potatismjöl)
1/2 tsk chiliflingor
1/2 tsk salt
Gott till: mer lime, jordnötter, sojasås, chili och koriander
En vegetarisk variant på den thailändska nationalrätten. Tofun steks panerad i lätt chilikryddad maizena, vilket ger en härligt krispig yta.

1. Blanda soja, limejuice och socker i ett glas. Hacka jordnötterna.
2. Skala och skär moroten i smala stänger, skiva salladslöken och hacka vitlöken. Fräs i en het wokpanna, men spar lite salladslök till garnering. När grönsakerna tagit färg och börjat mjukna, tillsätt böngroddarna och låt fräsa med en stund.
3. Koka risnudlarna i 3 minuter i lättsaltat vatten. Häll av och låt vila i kastrullen i kallt vatten.
4. Gör lite plats i wokpannan för att steka äggen: knäck i ett i taget, låt dem stelna lite och rör om. Tillsätt de avrunna nudlarna, lite i taget och blanda ihop så gott det går. Häll på soja-lime-socker-såsen och fortsätt woka tills allt blandats.
5. Blanda maizena, chili och salt i en bunke. Tärna tofun och rulla runt den i maizenablandningen. Stek tofun i en annan stekpanna i rikligt med olja tills tofun tar lite färg och blanda ner i nudelwoken. Strö över den sista salladslöken och jordnötterna och servera.


Receptet är hämtat ur Sara Ask och Lisa Bjärbos bok ”Mera Vego – mat för hela familjen” (Ordfront förlag).

No comments: